Saturday, July 9, 2011

bersih yang kotor 2

Posted by norzillawatie binti zahidin at 11:03 PM


aku dah nampak kegarangan org2 bersih yg dah mula melenting tak tentu pasal macam kilat sabar menyambar. kalau xcaya p entry aku before dis bersih yg kotor. aku xpahamla sume nak marah2.

pakcik2 dan makcik2 abang2 dan kakak2 skalian,

saya mmg xmenyokong. dan adekah itu salah di sisi undang2 saya nak post yg saya xsuka bersih. to anynomous yg menentang sila jawab. nak2 yg paling kuat melenting tu.

kemudian, ape kena mengena muka saya dengan bersih ni. muka saya xbersih? hari2 saya mencuci muka tuan2 dan puan2 dan dijamin bersih. saya tak pegi pun demonstrasi jalanan untuk p cuci muka saya cari pencuci muka sebb banyak kedai tutup. sebab sape? tanye cik anynomous.

kemudian, saye takde otak? ok. binatang pun ade otak tuan2 dan puan2. kalau tuan2 ade otak, tuan2 harusla profesional dalam segala hal2. takkan sebabkan politik kite sesama bangsa nak bergado. saya perlukan tuan2 dan puan2 untuk mengkritik saya secara baik seprtimana cikgu mengajar muridnya tapi bukan jadi pelenting tak tentu pasal. saya tak bole terima and ade saya kisah?

tuan2 dan puan2,

kalau hati itu bersih, jiwa pun bersih, tuan2 bole pk apeke jadahnye ni sume. kalau betul pun nk buat demonstrasi mogok ke ape, ce buat tempat tertutup and TAK MENYEBABKAN KEHILANGAN NYAWA, TAK MENYUSAHKAN POLISMOLIS, TAK MENYEBABKAN ORG TUTUP KEDAI DENGAN HAL TAK MUNASABAH.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Aku da kabokan da, to anynomous, camane la org nak respek korang kalo korg pun tau nak MELENTING je. this is typically by me and aku ade hak kan nak cakap. aku nk post blog aku aku punye sukala. masing3 ade pendapat sendiri kenapa nak melenting. kenapa.

ANYNOMOUS

Anonymous said...

kalau x berminat pasal politik, jd jgn bcakap..sbb cakap orang x taw hujung pangkal x de nilai cik adik.. taw tak dulu pernah ada juga bersih?? x ramai yg taw sebab kerajaan xde nak haramkan mcm bersih 2 ni..kerajaan hilang kuasa pada beberapa kerajaan seperti selangor misalnya, ini semua kesan dr momentum BERSIH 1..jd kerajaan takut ia berulang.. diharamkan yg ke2.. kalau kerajaan benarkan, polis kawal lalu lintas, xkn ada nye masalah..


Anonymous said...

sibuk pasal pe pndangan pelancong asing? mereka dtg dgn bermacam2 pngaruh pada anak bangsa kita.. ada awk ambik kisah?berniaga tutup sehari dibisingkan, duit rakyat yg kerajaan makan bertahun2, ada awk pikirkn pasal tu??mungkin awk x rasa ttindas, sbb awk serba ada.. tp berapa ramai orang susah kat luar sana, ada awk fikirkn pe yg mereka rasa?and apa masalahnya kalau pemimpin bukan seorang islam? kita x sokong agama nya.. kita sokong bersih, apa yg cuba bersih capai..fahamkn y


Anonymous said...

cuba kaji, dimana wang zakat disalurkan.. 100% pergi pada yg hak atau x.. kaji ya..


Anonymous said...

suka suka hati je bercakap. orang sesak napas sampai meninggal tu sbb kena kejar polis tau tak? polis tak rase bersalah ke kejar org smpai bwk mati? n tgok balik tuntutan bersih tu. semuanya menuntut keadilan. kenapa dkt senarai spr org yg lahir tahun 1897 pun masih ade hak mengundi? ohh dr dlm kubur boleh mngundi eh? fine.
lain kali fikir dulu kalau nak buat entri mcm ni. jgn nak bengang pulak bila dah kena hentam.



plizla, korang jangan nak menyalahkan duit rakyat tah ke mana. banyak je duit rakyat yang tolong rakyat2 miskin kat negara kita ni. janji korg bagi ngan ikhlas dah la. tolong2 org felda ape sume. tau nk melenting je, pasal duit pun nak bergado, pasal duit. pasal agama tak plak nak melenting. lagi satu, ade org nak menyalahkan aku ape kena mengena ngan pelancong asing ngan bersih. pegang tangan letak kat kepala pk balik. jangan nk menyalahkan diorang tu pembawa pengaruh anak2 bangsa. tu hak individu yang nak ikut atau tak.yg ikut mmg salahla. cara ko cakap macam ko xbagi plak diorang ni datang Malaysia nak bercuti.aku maksudkan pelancong asing tu sebb diorang tu tetamu kita, so xmalu ke ade rusuhan tak tentu pasal camni.malu la malu.


pastu ade jugak org marah aku sbb sebut pasal org mati sesak nafas sebab ar polis. kalau xde polis xde nye sume ni. ok. korang pun dah ramai nak mampos, pastu nak salah kan polis. senang je, sape suruh buat BERSIH ni!!!!!!!!!!!!! orang da cakap jgn buat, nak buat jugak, padahal bole je buat benda ni dengan aman damai.

macam kawan aku kata si zairi,

"hg kata aku..aku kata hg..hg tuduh ak..aku tuduh hg..cara xbetoi, tgkah laku xdijaga, pjuang la lagu mna pown,niat xbetoi..xbetoi gk jdnyer..stinggi mna ilmu pown, kalo cmnie gayanya..xkn kemana nyerr..bt malu org tgk ja.."

aku sangat setuju ngan ko zairi. so anynomous, pk sendiri.

pastu ade org marah aku ikut sangat cakap TV kenapa. eh ko kenapa. habistu ko nak aku p KL tu tgok ape jadi. yg dah ade sana pun da ade mati pengsan terburai, kenapa aku nak cari sakit. kalau ko xsuka TV, ko buang. senang.

sebenanye, kenapa beria sangat nak hentam aku. ke bengang sebb xdapat nak menentang org kuat anti bersih ni lepastu ko nak hentam aku. so kepada yang beria sangat nak hentam aku hentamla. plizla, aku xbelagak ke hape, tapi boleh tak kita berdamai cakap helokhelok xde selokbelok. and satu perkara, marah itu syaiton. kita senegara serumah, kenapa xbole nak cakap elok2. malaysia kan rumah tangga kita, korang sendiri yg hancorkan rumah tangga ni.

aku da cakap, bawak penyapu penyodok cuci jalan kat KL tu lagi bagus.sape nak marah lagi. marahla. kalau korang betul2 jiwa bersih, korang xde marah2 camni.chill and cool sudah.akhir kata, maap kan saya terkasar bahasa di dalm entry before this and dalam entry ini. jangan cakap saya xde otak, kalau saye xde otak anda pun xde otak. saya xnak masok campor dalam hal urusan bersih ni, sebab diri sendiri masih banyak perlu dibersihkan, sebelum saya bersihkan orang lain. korang juga haris begitu kan?



sedih tgok Malaysia macamni. mana lambang biru perpaduan dalam bendera Malaysia. sedih gila.


++++++++

imageimage

17 comments:

NorSyazwanie a.k.a Maksu said...

thumbs up la zila ooii....
agree weyh....arap anynmous tu phm2 la...

HAZIRAH SULAIMAN said...

maaflah ye, tapi soal isu pakcik yang meninggal tu cara awak agak kasar. pikirla kalau yg pergi perhimpunan bersih tu org yg awak kenal. and secara tibe2 org tu pergi meninggalkan dunia.ape perasaan awak ? rasanya elok awk tukar ayat tu dengan perkataan yang lebih bernas dan tak membuadkan org marah2. tq

Jasman said...

setiap org ada pendapat tersendiri pasal politik ni...
Ni pendapat aku...bersih 1.0 2007,di buat sebelum pru12, bersih 2.0 2011, di buat sebelum pru13, tujuaan yg sama iaitu menarik undi atas pagar...mcm2 aku baca yg kate polis kejam la...aku tak nafikan dlm sesuatu hal polis mcm terlebih bertindak...tp itu kebaikan mejoriti..kalau tak suka kerajaan sekarang ni tukar pasa pilihan raya...silap2 yg pergi menyalak kat sana xmendaftar lg sbg penggundi..aku sokong tuntutan bersih...cuma cara yg aku xsuka...

Anonymous said...

awak punya entry agak kasar lah. cuba lembut kan sikit bahasa tuu. kalau ye pun awak tak sokong BERSIH. diamkan diri je.


saya sokong tuntutan BERSIH..


negara kita dah terlampau banyak korupsi, rasuah dan sebagai nya bak dari pihak kerajaan atau pembangkang..

Anonymous said...

anonymous tu ckp ade betolnye jugak.. pasal perhimpunan tu asalnye elok2 dah nak dibuat kat dalam stadium, xdiluluskan plak..sdangkan agong pon dah luluskan. second,yang PATRIOT tibe2 tunjuk samseng nak buat perhimpunan gak tu apehal plak.. kalau nak join, biar la dlm 1 kale, ni da 2 kale jd gitunye jadinye.. pastu cube fikir aim bersih ape dia? MENUNTUT PILIHAN RAYA YANG ADIL.. sape punce jdnye pilihan raya yang tak adil..??

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

ok ok betul semuanya betul. ok smeuanya betul.

yg pasal pakcik tu meninggal ape sume, i'm so sorry for that and itu dah tertulis sume dalam takdir. ajal kat tangan Tuhan bukan kat tangan bersih. tapi secara zahirnya kita bole elakkan benda ni sume dari berlaku.


jasman: saya sokong awak.saya tak suka cara diorang tu je....

mmg betul ape kata anynomos tu semua, tapi xpayah la nak melenting xtentu pasal. gua tak suka. kalau korang ade hak tak suka,gua pun ade hak xsuka ok.

Anonymous said...

kalau rase nak menegakkan keadilan hang pon jage la bahase.. hang tegakkan keadilan cmne pon kalau gini carenye, tak de sape yang suke wahai cik zila..

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

anynomos satu lagi..

yg pasal patriot tu guwa pun xtau apa cerita ntah tbe2 nak jadi parasit kat situ..
pasal pilihanrayaaaaaaaaaaaa, tu la da cakap da, malaysia ni dah xde sistem demokrasi dan sistem musyawarah yg adil. fatwa sana sini bukan main.

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

aku xde pun nak mencaruttttt la....kalau kasar sangat minx maap banyak2, org yg marah saya kasar tu saya tau die ada lah pengikut bersih. tapi itu adelah pembawakan saya di sini sejak saya start berblog lagi, harap maklum yg baru smp ke blog ni. harap boleh pulih seperti sediakal. malaysia aman =)

Jasman said...

Anonymous sekalian tuan punya blog ni ada hak utk tulis apa2 dia suka...xyah la jdkn blog ni mcm blog politik...xguna nak mrh2 kat sini mcm hiro...korang dh daftar ke sbg penggundi?kalau belum buat cpt...n aku harap sempat la menggundi bila sampai masanya... mcm rasuah tu aku xnafikan memang ada betulnya...ramai yg terlibat n ramai juga yg dh dicekup...jd sprm buat kerja la...yg kena cekup bukan kerajaan je, pembangkang pon ada kan...rasuah ni semua negara ada...cuma mcm mana nak atasinya je...pru13 dh dekat...mungkin thun ni jg...jd pangkah mana korang suka...kalau kalah bukan sbb penipuan tp sbb mejeroti senyap menyokong yg menang...

Anonymous said...

cuba baca kat sini... sbb byk yg awk xfaham...
http://zharulnizamshah.blogspot.com/2011/07/sudahlah-bersih-ini-nak-apa-lagi.html

Anonymous said...

xpayah lah cerita pasal isu2 yg boleh buat gaduh mcm ni.. baik awk sentuh pasal isu aurat ke, remaja bertudung, sosial remaja ke.. yg lebih kita fahami.. dr isu politk yg konon2nya kita faham tu.

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

mekasih jasman.sob sob.

anynomos:time kasih :)

Anonymous said...

zila cacat otak

Anonymous said...

nk ty..npe bersih tu rmai muke mlyu je..
tujuan bersih katany nk plhn raya yg adil..
last2 mse bhimpun tu xde dgr pon owg sebot
'bersihkkn plhnrya'..

yg dilaung ny reformasi la.. apa la..
agenda 'parti' da boleh nmpk di situ..
agenda SEBENAR xkdgrn pon..

sy sokong tuntutan BERSIH, tp sy xsokong phimpunan!
xde dlm al-quran sebut suruh kita bhimpun bt huru hara ni..

sy xpegi phimpunan, tp sy tgk live dkt tv selangor..

xperlu nk slh kn polis, klw polis tu xde boleh jamin k phimpunan tu aman..
sape nk jamin kslmtn org awam dkt situ..
klw polis xbt roadblock pon konfem jln kL tu sesak jgk..
bukan semua suara rkyat yg sokong phimpunan tu..fikir hal org lain, banyak lagi benda lain nak dibuat, bayangkan kalau ada orang sakit tsekat kat trafic jam tu..apa kes..

Agong kata jgn bt dkt jln raya, bt dkt stadium.. TITAH AGONG DI INGKAR, ARAH SI KAFIR DI IKUTNYA..

derhaka sudah melayu pada sultan nya..
ingat.. hanya SULTAN menjadi benteng terakhir umat ISLAM dan bngsa MELAYU di negara ni.

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

anynomos yg cakap aku cacat otak, ko cacat cela lagi dihina ok

anynomos yg satu lagi. setuju sangat sangat sangat!!!!!saya pun xsuka huru hara camni.

waalllaa! said...

well, umno, pas, DAP, ambiga ke..or sape2 la yg join demonstrasi nie.. sume sama...
dalam Islam nabi tak pernah ajar suruh berdemonstrasi, orang yang pandai berhujah dalam menghalalkan apa2 demonstrasi sekalipun..

baca ni:

Menasihati atau menegur pemimpin tidak boleh dilakukan secara terbuka, dengan kata berbentuk cacian dan menghina atau tujuan menanam perasaan benci di kalangan masyarakat terhadap pemimpin itu. Hendaklah kita sedari pemimpin adalah manusia biasa yang ada kalanya melakukan kesilapan dalam menguruskan urusan pentadbiran.
Namun, jika pemimpin melakukan kesilapan ia bukan bererti kita dibenarkan untuk mencela secara terbuka tetapi hendaklah menasihatinya dan memperjelaskan kesalahannya dengan cara penuh hikmah.
Rasulullah SAW menunjukkan contoh cara menasihati pemimpin melalui sabda yang bermaksud: “Sesiapa yang ingin menasihati pemimpin dalam sesuatu urusan, janganlah dia melakukannya secara terang-terangan. Akan tetapi hendaklah dia mengambil tangan pemimpin itu dan ajaklah (nasihatilah) dia secara tersembunyi. Jika dia (pemimpin) menerima (nasihat itu) maka itulah yang diharapkan. Jika dia tidak menerima (nasihat) maka sesungguhnya dia (pemberi nasihat) sudah melaksanakan tanggungjawabnya.” (Hadis riwayat Ahmad)

kalau betul PAS ingin menegakkan ISLAM..mane cara ISLAM nye???

Nabi juga melarang para sahabat yang pada suatu ketika berkumpul di jalanan daripada duduk di situ, dan para sabahat bertanya kenapa, sedangkan kami membicangkan permasalahan dan isu perkara2 penting?

Nabi menyatakan , jika masih mahu duduk di situ maka hendakla kamu menjaga hak2 jalan ini.. dan apakah hak2 jalan itu?

-hendaklah menjaga mata kamu
-menahan diri daripada melakukan perkara2
yang merosakkan dan menyakiti orang lain
-menjawab salam
-melaksanakan amar ma’ruf nahi munkar

jika ingin melakukan sesuatu bukan hanya melihat pada tujuan sahaja..tapi kena tengok secara menyeluruh..kesan danakibat daripada demonstrasi tersebut.
jika mendatangkan keburukan lebih banyak daripada kebaikan..maka seharusnya dihindari..

orang2 yg menyertai demonstrasi ni jugak pandai berhujah dan berkata2 untuk menghalalkan sesuatu cara tetapi tidak meletakkan nas2, dalil2 dan kaedah2 pada tempat yang sepatutnya semata2 untuk mencapai impian masing sedangkan ianya terpesong dari ajaran Islam sebenar..

tak boleh ke ISlam ni menunjukkan contoh yang baik kepada agama lain???
tak boleh ke bergabung supaya mampu berjuang bersama daripada menjadi pengikut agama lain???

tak de sifat2 berjihad dalam agama langsung!!
berjihad dalam politik buat ape???

banyak sangat saya nak citer ..
saya dah ulas dalam blog saya..
come and read

@ Demonstrasi BERSIH- Hukum Berjuang Di Belakang AMBIGA

lagu saya

Celine Dion - The Power Of Love

Powered by mp3soup.com


Get your own Digital Clock

 

ohzila lova Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea